10 alustatalouden myyttiä
15 elo 2018 • Strategia ja liiketoimintamuotoilu
Alustatalous (API-talous) on päivän puheenaihe digitaalisessa liiketoiminnassa. Keskustelut pyörivät enimmäkseen super-alustojen ympärillä, mikä saattaa hämärtää mahdollisuuksien laaja-alaisuutta. Murskataanpa 10 alustatalouden myyttiä.
1. Alustatalous on pelkkää hypeä
Itse asiassa vain terminologia on uutta, ensimmäiset alustat perustettiin ennen vuotta 2000 ja nyt osa niistä hallitsee markkinaansa (esim. AirBnB). Alamme vasta ymmärtämään verkostovaikutuksen, rajapintojen ja muiden keskeisten teemojen merkitystä. Alustapohjainen liiketoiminta on täysin luonnollinen – jopa melko suoraviivainen – jatkumo internet-pohjaisten järjestelmien historiassa.
2. Tarvitset oman alustan
Vaikka alustatalouden mukaisessa liiketoimintamallissa on aina ainakin yksi digitaalinen järjestelmä keskiössä, arvoverkostoon ja tulovirtoihin voi kytkeytyä lukuisilla eri tavoilla. Mitä jos pulttaisit oman liiketoimintasi jonkun vakiintuneen alustan kylkeen kuten Smartly.io teki Facebookin kanssa? Tai voisitko avata oman virtuaalisen verkkokauppasi Alibabassa? Oma alusta ei siis ole välttämätön, mutta oman roolin ja positioinnin pohdinta arvoverkostossa on keskeistä.
3. Vain isot pärjäävät
Vaikka super-alustat (kuten Amazon) hallitsevat markkinoitaan, pienemmille pelaajille on lukuisia mahdollisuuksia harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. Katso vaikka oppia.fi. Jokaisella markkina-alueella tulee olemaan (joillain on jo) useita alustoja, jotka kilpailevat, täydentävät tai tukevat toisiaan. Kannattaa pohtia mitoitus, joka soveltuu omiin liiketoiminnallisiin tavoitteisiisi ja resursseihin.
4. Olemme liian perinteisiä
Perinteet tarkoittavat yleensä pitkäaikaista ja syvää ymmärrystä omasta markkinasta, mikä on yleensä erinomainen lähtökohta liiketoiminnan kehittämiselle. Teknologian rakentaminen markkinan ja asiakkaiden käyttäytymisen syväymmärtäminen päälle on usein parempi vaihtoehto kuin päinvastoin. Monet alustayritykset ovat sitä paitsi aloittaneet rakentamalla ensin jotain puhtaasti omiin tarpeisiinsa (kuten Amazonin tai Googlen pilvipalvelut).
5. Alustatalouden ansaintamalleja on rajoitettu määrä
Alustaliiketoiminnalla voi olla useita eri ansaintamalleja ja kannattavimmat voivat olla jopa ”piilossa”. Spreadshirt on toki paitakauppa, mutta kumppanien avaamat whitelabel-kaupat tuovat merkittävää ansaintaa yritykselle ja sen kumppaneille. Karkeasti yleistäen kaikki perinteiset ja digitaaliset ansaintamallit sekä niiden variaatiot ovat hyödynnettävissä. Markkinasta erottuminen on yleensä eduksi, joten mikään ei estä keksimästä kokonaan uusia malleja.
6. Raha seuraa automaattisesti alustaa
Alustatalouden määritelmän mukaisesti -liiketoiminta edellyttää verkko-ohjelmiston olemassa oloa, mutta tämä ei yksin riitä. Liiketoiminta on aina useiden eri osatekijöiden summa. Erottuva konsepti, ansaintamalli ja monta muuta perinteistä asiaa pitää osua kohdalleen, jotta alusta olisi hitti.
7. Alustatalous on hurjan vaikeaa
Lienee turvallista todeta, että alallaan poikkeuksellisen erinomaisen liiketoiminnan rakentaminen on haaste. Alustatalouden voi myös mieltää olevan työkalu, joka vapauttaa ajatukset etsimään uusia piileviä potentiaaleja olemassa olevasta toiminnasta. Parhaimmillaan oman liiketoiminnan rakentaminen voi jopa helpottua. Alusta tuo vipuvoimaa. Tutki vaikkapa CNBC Disruptor 50 -listaa ja huomaat, että markkinoiden erinomaisimmat tulokkaat ovat löytäneet alustan voiman.
8. Alusta = liiketoimintastrategia
Digitaalinen (ydin)järjestelmä on oleellinen osa yritystrategiaa, mutta pelkkä tekniikka ei riitä. Miksi käyttäjät valitsisivat juuri sinun alustasi kaikkien muiden joukosta? Onko hinnoittelumallisi houkuttelevampi kuin kilpailevilla ratkaisuilla (vrt. Spotify)? Mikä on roolisi koko arvoverkossa? Vaikka hyödyntäisit alustaa strategiassasi, loput palaset kasataan usein hyvin perinteisesti.
9. Alusta kiihdyttää aina liiketoimintaa
Vaikka alusta on erittäin kätevä liiketoiminnan skaalaamisessa, optimaalisen tuotteen rakentaminen vaatii yleensä vuosia. Alustaan perustuvan liiketoiminnan käynnistäminen tuntuu todennäköisesti alkuun hyvinkin takkuiselta, ennen kuin vauhti alkaa kiihtyä. Käyttäjät on helppo saada kokeilemaan, mutta jatkuva käyttäminen vaatii huomattavasti enemmän työtä. Suosittelen, että rakettimaisen kehittymisen sijasta vamistaudut 3-5 vuoden rankkaan työrupeamaan. Jos eteneminen on nopeampaa, onnea!
10. Alustan on oltava avoin kaikille
Vaikka menestyksekkäissä digitaalisissa liiketoimintakonsepteissa on usein avoimuutta, on alustatalouden myytti, että jokaisen alustan tulisi olla vapaasti kaikkien käyttäjien saatavissa. Kannattaa miettiä tarkoin miten eri tyyppiset käyttäjäryhmät voivat hyödyntää alustaasi. Erilaisia käyttäjäryhmiä todennäköisesti myös puhuttelee erilaiset tavat päästä alustaan käsiksi. Kehittäjä saattaa arvostaa sujuvaa rajapinnan tuotteistusta, loppuasiakas helppoa mobiilisovellusta ja ammattikäyttäjä monipuolista dashboard-näkymää.
Yhteenveto: 10 alustatalouden myyttiä
Edellä lueteltiin 10 alustatalouden myyttiä ja murskattiin ne. Alustatalouteen ja API-talouteen liittyy paljon muitakin vääristymiä, mutta jos haluat saada kokonaisvaltaisemman käsityksen siitä sopisiko alustatalous (tai muut vastaavat ekosysteemivetoiset ansaintamallit) liiketoiminnallesi, tarkasta kattava verkko-oppaamme alustataloudesta.
Sisältö
- 1. Alustatalous on pelkkää hypeä
- 2. Tarvitset oman alustan
- 3. Vain isot pärjäävät
- 4. Olemme liian perinteisiä
- 5. Alustatalouden ansaintamalleja on rajoitettu määrä
- 6. Raha seuraa automaattisesti alustaa
- 7. Alustatalous on hurjan vaikeaa
- 8. Alusta = liiketoimintastrategia
- 9. Alusta kiihdyttää aina liiketoimintaa
- 10. Alustan on oltava avoin kaikille
- Yhteenveto: 10 alustatalouden myyttiä