Kymmenen WordPress-myyttiä
3 huhti 2014 • Teknologia ja digitaalinen kehitys
WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä ja sen suosio on myös Suomessa kasvanut viime aikoina huomattavasti. Tällä kertaa käyn läpi kymmenen WordPressiin liittyvää myyttiä, joihin törmää edelleen useasti.
WordPress on vain blogi, ei sisällönhallintajärjestelmä
WordPress on lähtenyt liikkeelle nimenomaan blogityökaluna. Olen aiheesta kirjoittanut jo aiemminkin. Valitettavasti monilla on edelleen tämä käsitys WordPressistä, vaikka se ei ole pitänyt paikkaansa pitkään aikaan. WordPress on nykyään sisällönhallintajärjestelmä, jolla voi tehdä muun muassa verkkosivut, blogin, verkkokaupan, ajanvarausjärjestelmän tai vaikkapa näiden kaikkien yhdistelmän. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.
Lähes 30 000 lisäosalla järjestelmän toiminnallisuuksia voi laajentaa suuntaan jos toiseen.
WordPressillä ei voi tehdä monimutkaisia sivustoja
Kuten jo yllä kirjoitin WordPressillä voi tehdä monenlaisia sivustoja. Voit luoda vaikkapa verkkokaupan, ajanvarausjärjestelmän, foorumin, sosiaalisen median kohtaamispaikan ja paljon muuta. Jos valmista lisäosaa ei löydy halutulle toiminnallisuudelle, tällöin voi koodata oman lisäosan, tai ostaa lisäosan toteutuksen WordPress-ammattilaiselta. WordPress on parhaillaan kehittymässä yhä enemmän verkkosovelluksien suuntaan, jolloin sivustolla on paljon muutakin toimintaa kuin vain staattisia sisältösivuja.
WordPress ei ole turvallinen
WordPress on maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä. Tämä tekee WordPressistä suositun hyökkäyksen kohteen. WordPress on turvallinen järjestelmä, kunhan otetaan huomioon muutamat perusasiat.
- Pidä WordPress ajan tasalla päivittämällä sen ydin, lisäosat ja teemat. WordPressin päivitysmekanismi on vertaansa vailla. Millään muun julkaisujärjestelmän päivittäminen ei ole yhtä helppoa kuin WordPressin.
Jos WordPressiä ei pidä ajan tasalla, siihen voidaan murtautua sellaisten aukkojen kautta, jotka on korjattu uudemmissa versioissa. WordPress on Open Source -tuote, joten kuka tahansa pääsee käsiksi sen lähdekoodiin. - Tiedä mitä lisäosia ja teemoja käytät. Älä käytä teemoja ja lisäosia, joihin et ole tutustunut kunnolla. WordPressin virallisesta teema- ja lisäosahakemistosta löytyy todella harvoin haittakoodia, mutta muista lähteistä ladatuista paketeissa haittakoodi on yleisempää.
Ennen lisäosien käyttöä kannattaa katsoa, kuinka suosittu lisäosa on ja minkälaista palautetta se on saanut. - Paranna järjestelmän turvallisuutta. Pakota käyttäjät käyttämään monimutkaisia salasanoja. Rajoita ylläpidon kirjautumisyrityksiä. Vaihda admin-käyttäjätunnus joksikin muuksi. Muuta tietokantataulujen etuliite. Lue lisää turvallisuuden parantamisesta.
Asennuksen jälkeen voit unohtaa WordPressin ylläpidon
Jos WordPress asennetaan, eikä sitä päivitetä sen jälkeen, altistat sivuston krakkeroinnille. Tästä huolimatta tämä tuntuu olevan edelleen hyvinkin yleistä. Sivustosi ei ole turvallinen ellei sitä pidetä ajan tasalla. Jos sivustosi toimittaja ei ole maininnut tästä asiasta mitään, suosittelen harkitsemaan toimittajan vaihtoa.
WordPress ei sovi sivustoille, joissa on paljon kävijöitä
WordPress sopii isoille sivustoille ja käyttäjämäärille ihan samalla tavalla kuin mikä tahansa muukin verkkosovellus. WordPress.com palvelussa on yli 75 miljoonaa sivustoa. WordPressiä käyttävät muun muassa myös CNN, Forbes, New York Times ja Mashable (katso lisää brändejä). Näiden brändien sivuistoilla on päivittäin miljoonia kävijöitä. Vieläkö luulet, ettei WordPress sovi isoille sivustoille?
WordPress on hidas
Monesti luen viestejä, joissa WordPressiä moititaan hitaaksi. Hitaus on hyvin tapauskohtaista. Jos et tiedä, mitä olet tekemässä, saatat tehdä sivustostasi todella hitaan asentamalla yhden väärän lisäosan. Usein kysytään myös, kuinka monta lisäosaa sivustolla voi olla ennen kuin siitä tulee hidas. Tähän kysymykseen ei ole oikeaa vastausta. Tiedän sivustoja, joissa on käytössä 80 lisäosaa ja ne toimivat nopeasti. Toisaalta taas joillakin sivustoilla on vain viisi lisäosaa ja ne toimivat hitaasti. Aina kannattaa tutkia ja testata lisäosat, joita aikoo käyttää.
Sivujen latausnopeuksia kannattaa parantaa välimuistituslisäosilla. Välimuistitus on yleinen tapa parantaa sivujen latausnopeuksia huolimatta siitä onko käytössä WordPress tai joku muu järjestelmä.
Kaikki WordPress sivustot näyttävät samoilta
On totta, että monet WordPressillä tehdyt sivustot saattavat näyttää samankaltaisilta (erityisesti valmisteemat). WordPress ei kuitenkaan rajoita mitenkään sitä, minkänäköisiä sivustoja sille voi tehdä.
Sivupohjien avulla voi tehdä ihan minkälaiset sivut tahansa WordPressille.
WordPressille ei saa tukea
WordPressiin saa tukea vaikka mistä. WordPress-yhteisö on erittäin aktiivinen. Ensimmäisenä kannattaa suunnata WordPressin tukifoorumille. Kannattaa muistaa, että foorumi on täysin ilmainen. Et siis välttämättä saa vastausta aina salamannopeasti.
Jos haluat nopeaa tukea, tällöin kannattaa hankkia kumppani, jonka kanssa sopii esimerkiksi tuesta tai pienkehityksestä. Tällöin kysymyksiin saa varmasti vastaukset huomattavasti nopeammin.
WordPress on vaikeakäyttöinen
Jokaisella WordPressiä käyttäneellä lienee tähän oma mielipiteensä. Uuden järjestelmän opiskelu ottaa aina oman aikansa. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että pienen opiskelun jälkeen WordPressin käyttö on yleensä varsin sujuvaa ja helppoa. Ei WordPress voisi olla niin suosittu, jos sen käyttö olisi hyvin vaikeaa.
Voit opiskella WordPressin käyttöä WP-Oppaan videoilta.
WordPress ei ole hakukoneystävällinen
En tiedä, mistä tämä myytti on peräisin, mutta WordPress on hakukoneystävällinen. Se tarjoaa oletuksena muun muassa käyttäjäystävälliset osoitteet. Tämän lisäksi WordPressiin löytyy Yoastin erinomainen WordPress SEO -lisäosa, jonka asennamme jokaiseen tekemäämme sivustoon. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tekniikka ei pysty korvaamaan hyvää sisältöä, joka on lopulta hakukonenäkyvyyden kannalta kaiken a ja o.
Sisältö
- WordPress on vain blogi, ei sisällönhallintajärjestelmä
- WordPressillä ei voi tehdä monimutkaisia sivustoja
- WordPress ei ole turvallinen
- Asennuksen jälkeen voit unohtaa WordPressin ylläpidon
- WordPress ei sovi sivustoille, joissa on paljon kävijöitä
- WordPress on hidas
- Kaikki WordPress sivustot näyttävät samoilta
- WordPressille ei saa tukea
- WordPress on vaikeakäyttöinen
- WordPress ei ole hakukoneystävällinen