WordPress - muutakin kuin blogi

WordPress – muutakin kuin blogi?

WordPress – muutakin kuin blogi? Alunperin monipuolisena pelkkänä blogialustana tunnettu sovellus valtaa maailmaa. WordPress.comin mukaan yli 70 miljoonaa sivustoa käyttää WordPressiä alustanaan. W3Techin tutkimuksen mukaan WordPressin osuus sisällönhallintajärjestelmää käyttävistä sivustoista on 53,9%. Kakkosena on Joomla 9,2% ja kolmantena Drupal 6,7% osuudella. Mikä on WordPressin valtavan suosion takana?

Sisällönhallintaa

Usein kun keskustelu kääntyy WordPressiin (WP), ensimmäinen kommentti on: ”Mutta sehän on pelkkä blogialusta!”

Kyllä, tämä pitää osin paikkansa. WordPress on muutakin kuin blogi. WordPress on täysverinen sisällönhallintajärjestelmä (CMS). WordPressiin voi tehdä sivupohjia, jotka sisältävät elementtejä, joihin on mahdollista asetella esimerkiksi vimpaimia. Sivujen sisältöä voi muokata helposti WYSIWYG-editorilla.

Sivujen rakentamista voi myös helpottaa erilaisilla frameworkeilla (esimerkiksi Genesis Framework). Myös navigaatiosta voi rakentaa sellaisen kuin haluaa. Toiminnallisuudet eivät rajoitu enää vain blogitoiminnallisuuksiin.

WordPress – muutakin kuin blogi

WP-sivuston voi luoda monella tapaa. On olemassa palveluita, jotka tarjoavat uuden sivuston käyttöönoton tekemällä yksinkertaisen rekisteröinnin. Esimerkiksi wordpress.comiin kuka tahansa voi rekisteröityä ja luoda itselleen sivuston.

Kyseisessä ympäristössä WordPressin toiminnallisuutta on kuitenkin rajattu paremmin pilvipalveluun sopivaksi. Esimerkiksi omien lisäosien asennus ei ole mahdollista. Tämän lisäksi jotkin toiminnot saattavat olla maksullisia. Perussivuston tekeminen valmiilla teemalla onnistuu kuitenkin ilmaiseksi.

Enemmän joustavuutta ja räätälöintiä vaativan tahon kannattaa harkita WordPressin asentamista omalle palvelimelle. Tällöin WordPressiä voi räätälöidä niin paljon kuin osaaminen ja palvelinresurssit antavat myöden. WordPress 3.3 vaatii toimiakseen vähintään ohjelmointikieli PHP:n version 5.2.4 ja MySQL 5 tietokannan. Näiden lisäksi pyörittämiseen tarvitaan HTTP-palvelinohjelmisto kuten Apache tai nginx.

WordPressin voi asentaa webhotelliin tai virtuaalipalvelimelle. Webhotellit ovat yleensä useiden käyttäjien kesken jaettuja, joten esimerkiksi Apacheen liittyviä toiminnallisuuksia on saatettu rajata jonkin verran. Virtuaalipalvelimella räätälöinnin voi viedä pidemmälle, sinne voi vapaasti valita halutut komponentit. WordPressin asennuspaketin voi ladata wordpress.orgista.

WP on käännetty yli 70 kielelle (myös suomeksi). Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikkia lisäosia ei välttämättä ole aina käännetty suomeksi. Yleensä lisäosien suomentaminen on kuitenkin mahdollista kääntämällä lisäosan kielitiedosto. Kieltä voi myös vaihtaa vielä asennuksen jälkeen.

Oman WP-asennuksen tekeminen onnistuu vaikka teknistä tietämystä ei olisi. Ulkomailla on useita yrityksiä, jotka tarjoavat yksinomaan WordPress-ylläpitoa. Yritysten järjestelmät on luotu niin automaattisiksi, että WordPressin asennus onnistuu muutamalla hiiren klikkauksella. Esimerkiksi WP Engine on tällainen tarjoaja.

Tiesitkö muuten, että voit myös tehdä WordPressistä multitenantin SaaS-pohjaisen ratkaisun? Tällöin yhdellä WordPressillä voi pyörittää niin montaa eri sivustoa kuin itse haluaa. Tämä on mahdollista, jos ottaa käyttöön WordPressin sisäisen network-toiminnallisuuden ja asentaa WordPress MU Domain Mapping -lisäosan. Tällä tavoin pärjää yhdellä WordPress asennuksella monen sijaan. Tällöin myös ympäristön ylläpito; kuten päivitysten asentaminen; helpottuu selvästi, kun toimenpiteen tarvitsee tehdä vain kerran. WordPressin voi siis ottaa käyttöön monella eri tavalla riippuen tarpeista.

Ulkoasu kuntoon

Ulkoasun valitsemiseen tai tekemiseen on myös monta eri tapaa. Ensinnäkin WP-asennuksen mukana tulee pari valmista teemaa (Twenty Ten ja Twenty Eleven), jotka ovat käyttövalmiita heti WP:n asennuksen jälkeen. Twenty Eleven teema on melko monipuolinen ja se on suunniteltu responsiivisesti.
Responsiivinen suunnittelu tarkoittaa karkeasti yksinkertaistaen sitä, että sivusto toimii hyvin kaiken kokoisilla näytöillä. Sivustoa pystyy siis käyttämään kännykällä, tabletilla, läppärillä tai isommalla näytöllä.

Kiinnostus responsiiviseen suunnitteluun on hurjassa nosteessa ja tulemmekin palaamaan aiheeseen tarkemmin tulevissa blogipostauksissa.

Kahden oletusteeman lisäksi netti on pullollaan WordPress teemoja. Jotkut teemat ovat vapaasti kaikkien ladattavissa ja jotkut maksullisia. Pelkästään wordpress.orgista on tällä hetkellä ladattavissa yli 1500 teemaa.

Mikäli sivustolle halutaan täysin uniikki ulkoasu, tällöin paras vaihtoehto saattaa olla oman teeman luominen. Oman teeman voi luoda joko ihan tyhjästä, tai sitten voi luoda jollekin jo olemassa olevalle teemalle ns. ”lapsiteeman”. Lapsiteeman ideana on se, että pohjana käytetään ylemmän teeman toiminnallisuuksia ja räätälöidään halutut lisätoiminnallisuudet. Oman teeman luonti vaatii HTML, CSS, JavaScript ja PHP osaamista sekä visuaalisen suunnittelun taitoja.

Lisäosista voimaa

WordPressissä on toiminnallisuus, jolla voi ottaa käyttöön lisäosia (plugin). Kuka tahansa voi kirjoittaa oman lisäosan, ja lähettää sen WordPressin viralliseen lisäosapankkiin. Tämän artikkelin kirjoitushetkellä lisäosia oli tarjolla yli 19 000 kappaletta. Tällainen lisäosatarjonta takaa sen, että lähes kaikki perustarpeet saa täytettyä melko helposti.

Lisäosia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota muutamiin asioihin: Onko lisäosa suosittu, kehitetäänkö sitä aktiivisesti ja minkälaisia arvosteluja se on saanut. Usein tietyn toiminnallisuuden saa käyttöönsä useammalla eri lisäosalla. Tarjontaa saattaa joskus olla jopa liikaa. Kehittäjäyhteisö on erittäin aktiivinen eikä se näytä hiipumisen merkkejä. Keskustelupalstat ovat myös hyvin aktiivisia. Yleensä kysymyksiin saa vastauksen vuorokauden sisällä.

Lisäosien ansiosta WP:n toiminnallisuuksia voi laajentaa todella paljon. Tiesitkö, että niiden avulla WordPressistä voi tehdä yksinkertaisen verkkokaupan? Tämä on mahdollista esimerkiksi WooCommerce tai WP e-commerce lisäosilla. Näihin molempiin lisäosiin löytyy myös valmiiksi suomalaiset verkkomaksutavat. Esimerkkejä WordPressillä tehdystä verkkokauppatoiminnallisuudesta ovat www.troutmusic.com ja swissside.com

Vai haluaisitko kenties perustaa oman sosiaalisen yhteisön? Apuun tulee WordPressin lisäosa BuddyPress. BuddyPress tarjoaa valmiita mm. seuraavia toiminnallisuuksia: käyttäjäryhmät, keskustelupalsta, käyttäjäkohtaiset blogit, kaverikutsut ja yksityisviestien lähetys. Esimerkiksi sivusto www.hmag.com käyttää hyödykseen BuddyPressiä.
Tai olisiko ehkä tarve yksinkertaiselle intranetille, josta voisi löytyä vaikka projektinhallinta, CRM, kalenteri, keskustelupalsta ja tiedostojen hallinta. Kaikki tämä on mahdollista lisäosien avulla. Edellä listatut lisäosat eivät ole ainoita vaihtoehtoja, vaan jokaiseen kategoriaan löytyy useita eri ratkaisuja.

WordPressistä saa myös helposti hakukoneystävällisen. WP on jo oletuksena melko hyvin hakukoneoptimoitu (esimerkiksi selkokieliset osoitteet), mutta lisää ominaisuuksia saa kun ottaa käyttöönsä vaikkapa WordPress SEO lisäosan.

WordPressissä usein vain mielikuvitus ja ohjelmointitaidot ovat rajana verkkopalvelun luomiselle.

Suorituskyky ja skaalautuminen

Usein törmää käsitykseen, että WordPress soveltuu vain pienille sivustoille, mutta se on puppua. WordPressiin löytyy esimerkiksi monia välimuistituslisäosia kuten W3 Total Cache. W3 Total Cache tukee CDN (Content delivery network) integraatiota. CDN:ään voi kuulua kymmeniä, satoja tai jopa tuhansia palvelimia, joiden tarkoituksena on parantaa ja nopeuttaa sovelluksen toimintaa.

Tämän lisäksi toimintaa voi nopeuttaa asentamalla esimerkiksi APC PHP välimuistituksen. Myös MySQL tietokantaa voi optimoida. Nämä optimoinnit eivät sinällään ole WordPress kohtaisia vaan niitä voi hyödyntää muihinkin sovelluksiin, jotka käyttävät PHP:tä tai MySQL:ää.

Turhat lisäosat kannattaa poistaa kokonaan. WordPressin tietokantaa kannattaa myös puhdistaa aika ajoin. Tähän löytyy monia valmiita lisäosia esimerkiksi WP-Cleanup. Lisäosan avulla pystyy poistamaan muun muassa vanhoja versioita artikkeleista, späm-kommentteja ja käyttämättömiä asetuksia. Monet lisäosat jättävät tietokantaan jälkiä, vaikka lisäosan poistaisikin. WordPressin (ja yleisesti verkkosovellusten) optimointi on niin laaja aihe, että en käsittele sitä tässä tämän enempää.

Maailmalla WordPressiä käyttää esimerkiksi New York Times. New York Timesin sivusto on Alexan listauksessa lähellä top-sataa koko maailmassa tätä kirjoitettaessa. Muita WordPressiä käyttäviä esimerkkejä ovat varmasti monille tutut Spotify, Top Gear, Time Magazine sekä tietysti wordpress.com, joka ylläpitää miljoonia WordPressillä tehtyjä sivustoja. WordPress – muutakin kuin blogi.

Osana muuta kokonaisuutta

WordPress on myös helppo integroida monien muiden sovellusten kanssa. Esimerkiksi Magenton ja WordPressin integrointi onnistuu helposti valmiin lisäosan avulla. Loppukäyttäjälle integraatio ei näy. Näin esimerkiksi Magenton käyttäjätunnuksella voi kommentoida WordPressillä tehtyä blogiviestiä, eikä käyttäjän tarvitse tehdä omia tunnuksiaan sekä Magentoon että WordPressiin. Myös ostoskoritoiminto on käytettävissä koko sivustolla.

Historiallisista syistä johtuen moni ajattelee edelleen WordPressin olevan vain ”blogilelu”. Se on kuitenkin nykyään täysiverinen sisällönhallintajärjestelmä, jonka voi laajentaa moneen muuhunkin tarpeeseen.

WordPress – muutakin kuin blogi? Kyllä. Ja vahvasti!

Timo Leiniö

Chief Performance Officer & Partner

Lue lisää aiheesta