Digitaalinen kehonkieli juoruaa käytöksesi verkossa
21 elo 2016 • Teknologia ja digitaalinen kehitys
Tiedätkö mitä tarkoittaa digitaalinen kehonkieli? Karkeasti ottaen se on digitaalisen käyttäytymisesi sormenjälki. Se on uutiskirjeen tilaus, napin painallus tai linkin avaus. Se on joukko digitaalisia kosketuspisteitä, joita tulkitsemalla on helpompi ymmärtää käytöstäsi verkossa. Miksi digitaalisesta kehonkielestä pitäisi innostua? Samasta syystä kuin kokenutta myyjää kiinnostaa fyysinen kehonkieli.
Digitaalinen kehonkieli on tämän päivän myyjän työkalu
Niin kauan kuin on ollut myyjiä, on asiakkaan kehonkielen tulkinta ollut tärkeä taitolaji. Jos osaat tulkita asiakkaan eleitä ja ilmeitä oikein, ymmärrät miten myyntityösi sujuu. Digitaalisessa kehonkielessä on kyse täsmälleen samasta asiasta. Asioista perillä oleva myyjä osaa avata Google Analyticsin tai vastaavan analytiikkatyökalun ja kaivaa esille hyvinkin tarkkaa tietoa käyttäjien liikkeistä. Markkinoinnin automaatio-ohjelmistot vievät tämän digitaalisten liikkeiden tulkinnan pidemmälle ja tekevät analyysia puolestasi.
Digitaalisen kehonkielen hyödyntäminen
Digikehonkielestä pyritään mm. tunnistamaan asiakkaan digitaalisen ostopolun vaihe. Ollaanko vasta tunnistamassa ongelmaa, etsitäänkö vaihtoehtoisia ratkaisumalleja vai vertaillaanko jo muutaman tuotteen välisiä ominaisuuksia? Näistä vihjeistä voi parhaassa tapauksessa tulkita hyvinkin tarkasti mitä potentiaalinen asiakas miettii ja mitä hänelle pitäisi juuri tässä ostopolun vaiheessa tarjota.
Digitaalisessa kehonkielessä voidaan tarkkailla mm. liidin lähdettä, sähköpostin avausta, lomakkeen lähetystä, verkkosivuvierailua, viimeisimpiä konversioita tai sosiaalisen median klikkejä. Kun kaikki tämä tieto tallennetaan ja murskataan, niin ymmärretään käyttäjän tavoitteita parhaimmillaan todella tarkasti.
Käyttäytymisen automatisointisovellukset
Yhdysvaltalainen Bounce Exchange on kuumaakin kuumempi nimi. Ei ihme, sillä yhtiö on Inc. Magazinen mukaan jenkkien 7. nopeimmin kasvava yritys. Yhtiö on kehittänyt patentoidun tavan analysoida ja hyödyntää älykkäämmin käyttäjän digitaalisesta kehonkielestä kerättyjä tietoja konversion parantamiseksi.
Otetaan käytännön esimerkki. Jos verkkokauppaasi eksyy asiakas, jonka tunnistetaan olevan etsimässä 15€ tuotetta, voidaan hänelle ehdottaa liittymistä uutiskirjelistalle. Vastaavasti samoilla apajilla pyörivä asiakas, joka on selvästi kiinnostunut 200€ tuotteesta saakin -20% alennuskupongin eteensä.
Mikäli digitaalinen kehonkieli ei ole vielä tuttu aiheena, suosittelen lämpimästi tutustumaan. Siitä on rutkasti iloa niin yksittäiselle myyjälle kuin koko bisnestä pyörittävän verkkopalvelun vastaavalle.