mobiiliystävällisyys

Mobiiliystävällisyys entistäkin tärkeämpää

Helmi-maaliskuun vaihteessa Google ilmoitti blogissaan sen pyrkivän palvelemaan jatkuvasti kasvanutta mobiilikäyttäjien ryhmää, tarjoamalla heille relevantimpia ja parempia hakutuloksia. Tämä tarkoittaa, että rangaistus lankeaa niiden sivujen kohdalle, jotka eivät ole responsiivisia ja joiden käyttö mobiililaitteilla on hankalaa. Mobiiliystävällisyys alkaa olla siis kriittinen tekijä verkkopalvelulle.

Huhtikuun 21. päivästä alkaen Google aloittaa mobiiliystävällisten sivujen suosimisen mobiililaitteilla tehdyissä hauissa. Jos omat sivusi eivät ole mobiilioptimoidut, nyt on vielä aikaa toimia asian kuntoon saattamiseksi.

Mobiiliverkkokaupan kehitys lukuina

Verkkopalveluyhtiö Klarna on tilastoinut mobiiliverkkokauppaa ja Suomessa mobiilipäätelaitetta verkkokaupoissa käyttää jo 22 % käyttäjistä. Luku on tuplaantunut vuoden takaiseen, jolloin vastaava luku oli 12 %.

Suomi on pohjoismaisessa vertailussa vielä kaukana Norjan ja Ruotsin lähes 40 % mobiiliostojen osuudesta kaikista verkkokauppaostoista. Tulevaisuuden suunta Suomessa on silti selvä – luku tulee kasvamaan – ja mobiiliystävällisyys muuttuu kilpailukeinosta must-have-ominaisuudeksi. Suomen 22 % mobiiliosuus jakautuu tasan älypuhelimien (11 %) ja tablettien (11 %) välillä.

Mobiiliystävällisyys varmistaa näkyvyyden tulevaisuudessakin

Verkkosivujen tulee siis mukautua erikokoisiin näyttöihin eli mobiiliystävällisyys on pakollista. Käytettävyys täytyy olla kohdallaan myös pienessä näytössä, jolloin skrollaus sivuttaissuunnassa, zoomaus ja pienet toisissaan kiinni olevat kuvakkeet hankaloittavat käyttäjäkokemusta. Huhtikuun jälkeen Google-hakua näpyttelevät mobiilikäyttäjät joutuvat tuskailemaan tällaisten sivujen kanssa epätodennäköisemmin kuin aikaisemmin.

Mobiilishoppailijoille tämä on hyvä uutinen, verkkokaupan kauppiaille tämä saattaa tarkoittaa sivujen päivitystä. Google-haussa korkealla näkyminen on elintärkeää verkkokauppiaille, jotta liikenne omilla sivuilla säilyy korkeana. Varmaa tietoa siitä, kuinka paljon mobiilioptimoimattomat sivut tulevat päivityksen jälkeen tippumaan ei ole, mutta yleiset epäilykset viittaavat melko merkittävään tiputukseen hakulistalla. Varmuus tähän asiaan saadaan vasta huhtikuussa kun päivitys on tehty.

Ohjeita tulevan varalle

Lupasin tekstin aluksi neuvoja mahdollisen tulipalon sammuttamiseksi. Ensin on syytä varmistaa palaako, käy tarkistamassa Googlen omassa mobiilisovellustestissä minkälaista palautetta omista sivuistasi saat. Jos testin mukaan palanut haisee, vielä on aikaa toimia, silti mahdolliset sammutustyöt on syytä aloittaa melko ripeästi.

Mikäli omat neuvot eivät riitä, voit aina hyödyntää ammattilaisen apua. Esimerkiksi Sofokus toteuttaa automaattisesti kaikki verkkopalvelut aina mobiiliystävällisesti, joten ne toimivat poikkeuksetta niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin. 

Lue lisää aiheesta