Palvelintila

Palvelintila on verkkopalvelusi perustus

Palvelintila on asia, jota verkkopalvelua toteutettaessa ei välttämättä tule paljoa ajatelleeksi. Palvelintila on kuitenkin yksi perusasioista, joka vaikuttaa mm. verkkopalvelun nopeuteen, luotettavuuteen ja suorituskykyyn. Jos palvelintila on verkkopalvelusi perustus, miten se kannattaisi valita?

Vaihdoehdot perustuksille

Vaihtoehtoja palvelintilan valinnalle on useita, seuraavassa muutamia ylätason polkuja:

Oma konesali

Tämä vaihtoehto alkaa olla jo lähes historiaa. Harvalla yrityksellä on resursseja järjestää asianmukainen jäähdytetty, laitteistoltaan moderni ja komponenteiltaan useaan kertaan varmistettu oma konesali. Tyypillisesti perustelut omasta tilasta liittyvät tietoturvaan, verkkokaistaan tai kustannussäästöihin. Kustannussäästöjen tapauksessa kyse on yleensä pikemminkin virheeltä laskukaavassa, esimerkiksi jatkuvan ylläpitämisen kustannuksia ei ole huomioitu. Historiallisesti oma ”konesali” onkin tarkoittanit lähinnä vaatekomeroa tai toimiston nurkkaa, johon on ostettu palvelin, jonka toimivuutta ei ammattimaisesti varmisteta. Omat konesalit ovatkin nykyisin enemmän isojen yritysten tai spesiaalitarpeisiin keskittyneiden toimijoiden valtakuntaa.

Paikka ulkoisessa konesalissa

Ulkoinen konesali on useimmissa tapauksissa huomattavasti mielekkäämpi ratkaisu kuin oma konesali. Tila, johon oma palvelinlaite tuodaan on asianmukaisesti jäähdytetty, kulunvalvottu ja verkkokaista riittää useimpiin tarpeisiin. Tässä vaihtoehdossa palvelinlaitteisto ostetaan yritykselle ja ympäristö ja tila, johon asennus tehdään tulee ulkoiselta toimittajalta. Tässä vaihtoehdossa verkkokaista, valvonta ovat asianmukaisia, mutta laitteistoa voi olla vaikea (tai mahdoton) skaalata vaihtamatta fyysisesti laitteistoa suorituskykyisempään.

Pilvi-palvelintila

Useimpiin tarpeisiin sopivin valinta on ”kaikki palveluna” tyyppinen pilvipalvelintila. Tällöin ylläpitotila, verkkokaista ja itsepalvelinlaitteisto hankitaan palveluna ulkoistetulta toimittajalta ja tätä voidaan skaalata ylös- tai alaspäin tarpeen mukaan ilman laitteistomuutoksia minimaalisilla palvelukatkoilla. Kysyntä on myös laskenut kustannukset järkevälle tasolle, joten on enää vähän syitä miettiä muita kuin ulkoisia kokonaispalveluratkaisuja. Pilvipalveluiden osalta kannattaa kuitenkin olla tarkkana: hintapisteet eri tarjoajilla ovat hyvin erilaisia, samoin tarjotun palvelun laatu. Tarvitaan ammattimaista osaamista, jotta verkkopalvelun ympäristö mitoitetaan järkevästi.

Voiko halvalla saada hyvän?

Erilaisia ulkoistettuja palveluntarjoajia ja niitä vertailevia verkkosivuja on verkko täynnä. Esimerkiksi verkkosivustoille tarkoitettuja webhotelleja on paljon ja hintahaitari lähtee alle kymmenestä eurosta kuussa kipuen tuhansiin euroihin.

Kuten arvata saattaa, halvassa palvelussa on väistämätät kompromisseja, joita toimittajat eivät välttämättä kovin selvästi palvelukuvauksissaan mainosta. Tyypillinen verkkosivustoihin liittyvä kompromissi on sellainen, että eri asiakkaiden verkkosivustoja laitetaan niin paljon saman laitteiston piiriin, että kaikkien suorituskyky kärsii, koska kapasiteettia jaetaan aina sen mukaan kuka sitä tarvitsee. Kuormapiikit yhdessä, heikentävät suoraan suorituskykyä muissa. Se kuinka paljon tällä on merkitystä jää jokaisen yrityksen itsensä harkittavaksi.

Pahempi ongelma on sellainen, että yksi huonosti koodattu verkkopalvelu saatta jumittaa palvelimen jumiuttaen loputkin samassa palvelimessa pyörivät verkkopalvelut. Myös asiakaspalvelun taso ja vasteaika voi vaihdella huomattavasti. Näin ollen halvimmat palvelut onkin syytä jättää harrastussivuihin ja muihin vastaaviin, jolloin käyttökatkokset tai palvelutason laatuvaihtelu ei ole niin dramaattinen esim. brändimielikuvan osalta.

Palvelintila liiketoiminnan tarpeisiin

Vaihtoehtoja liiketoiminnan vaatimukset täyttäväksi palvelintilaksi on onneksi nykypäivänä myös runsaasti. Palvelusi voidaan sijoittaa ns. dedikoidulle palvelimelle, jolloin ulkoinen palveluntarjoaja tarjoaa fyysisen palvelimen vain sinun palveluasi varten. Toinen vaihtoehto on virtuaalipalvelin.

Virtuaalipalvelimella samalla fyysisellä palvelimella toimii useita eri palvelimia virtuaalisessa muodossa, ja palvelimen kapasiteetti on mahdollista jakaa useiden eri palveluiden tai yritysten kesken. Kapasiteetti myös joustaa tietyissä rajoissa kuormituksen kasvaessa, jolloin web-hotellien kaltaisiin ongelmiin ei yleensä törmää.

Pilvipalvelin on myös eräänlainen virtuaalipalvelin, jossa palvelimen kapasiteetti skaalautuu palvelun kuorman mukaan perinteisempää virtuaalipalvelinta edistyneemmin. Tästä johtuen pilvipalvelin onkin loistava valinta, mikäli odotat palvelusi suosion kasvavan vauhdilla.

Virtuaalipalvelinkin vaihtoehtona on tosin jo vähentymässä modernimpien pilvipalveluiden esiinmarssin myötä. Palvelinympäristön hallinta on suuruuden ekonomiaa, jonka vuoksi markkinaa ohjaavat Google Cloud Platform, Amazon AWS ja Microsoft Azure.

Vinkkejä valintaan

Verkkopalvelun tyypistä huolimatta, palvelintilan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Seuraavassa listattuna muutamia asioita, joita kannattaa pohtia vaihtoehtoja kartoitettaessa:

1. Verkkopalvelun kriittisyys

Kuinka tärkeä verkkopalvelu on kyseessä? Harrastesivu, yrityksen digitaalinen käyntikortti, verkkokauppa tai kenties koko liiketoiminnan digitaalinen sydän?

2. Tietoturvan tärkeys

Jos palvelusi hakkeroidaan ja sen tiedot leviävät ympäri verkkoa, kuinka suuri asia tämä yrityksellesi olisi?

3. Palvelun käyttäjien sijainti

Missä käyttäjäsi sijaitsevat? Pelkästään kotimarkkinassa vai kenties jossain muualla? Vaikka verkko yltää useimpiin maailman kolkkiin, vasteajoilla on merkitystä yhä, vaikka käytössä olisikin erilaisia asiaa helpottavia välimuistiratkaisuja.

4. Asiakaspalvelun merkitys

Onko palvelu sen tyyppinen, että jos vikaa ilmenee, olisi korjaukseen saatava nopeasti yhteys asiantuntijoihin? Esimerkiksi API-talouden aikana on tyypillistä integroida palvelu kymmeniin, jopa satoihin muihin palveluihin ja näiden linkkin katkeamiseen on varauduttava erilaisin toimenpitein.

5. Ylläpitopalveluiden laajuus

Tarvitaan verkkopalvelulle 24/7 ylläpitoa ja mitä sen pitäisi minimissään sisältää? Helpoin tapa on sopia selkeästi raja-tilanteet eli mistä kukakin vastaa. Esimerkiksi GDPR on asia, jota ei täysin ulkoistaa muille, vaan kaikilla on omat vastuualueensa tässä.

Erkki Kallio

Chief Operating Officer

Lue lisää aiheesta