Suomen verkkokaupan nykytila: eCommerce Growth -tutkimusraportti julkistettu
3 marras 2015
Team Finland julkaisi eCommerce Growth -tutkimusraportin Suomen verkkokaupan nykytilasta lokakuun 2015 lopulla. Kapellimestarina toimi Scandinavian Outdoor Storen entinen toimitusjohtaja ja nykyinen verkkokauppaspesialisti Leevi Parsama. Tutkimuksessa suoritettiin 32 haastattelua verkkokauppiaiden ja verkkokauppatoimittajien keskuudessa.
Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme toimittajan näkökulmasta raportin muutamaa pääkohtaa. Kirjoitukseen on lisätty tutkimuksessa haastateltujen anonyymejä kommentteja. Blogikirjoituksen lopusta löydät seminaarissa esitetyn eCommerce Growth -tutkimusraportin.
Vakiintuneita best practices -malleja on vähän
Yksi malli toimii toiselle, mikä ei välttämättä toimi toiselle. Oman tuotannon yhteydessä oleva oma varasto voi olla järkevämpi ratkaisu kuin ulkoistettu varastointi- ja lähetysmalli (dropshipping). Ulkoistettu asiakaspalvelu tehostaa ja riittää myynnin tukemiseen, toiselle verkkokauppiaan oma tietämys on koko verkkokaupan perusta. Liiketoiminnat ovat erilaisia, sama pätee myös verkkokauppoihin.
Best practices –mallien toimivuutta on aina syytä arvioida oma liiketoiminta edellä. Miten tämä vaikuttaa päivittäiseen tekemiseemme? Luoko tämä lisäarvoa asiakkaillemme? Onko tämä testattavissa ja mitattavissa?
Teknologia ylikorostuu. Valtava vaje kaupallisuudessa.
Useimmiten teknologiatoimittajan tarjousneuvottelut lähtevät liikkeelle toiminnollisuudet ja teknologiatarpeet edellä. Halutut toiminnollisuudet kuvataan tarkasti ja toiminnanohjausjärjestelmän integraatiota painotetaan osana onnistumista.
Teknologia ylikorostuu helposti, jos kehitys vie kaiken huomion ja vaiheistus ontuu. Osin tämä johtuu myös totutusta tavasta ostaa verkkopalveluita. Sopivan toimittajan etsinnässä panostetaan toiminnollisuuksiin, integraatioiden syvyyteen ja määritellään pieninkin osa-alue osaksi ensimmäistä tarjouspyyntöä.
Kehityskustannukset halutaan tietää seuraavalta 2-3 vuodelta ja epävarmuustekijät halutaan minimoida.
Suositeltua on pyrkiä markkinoille mahdollisimman pian rajatun tuotantoversion kanssa, kehittää sitä kokeilemalla ja todellisten tarpeiden perusteella. Kaikkea ei voida tai edes kannata suunnitella etukäteen. Tärkeää on vaiheistaa kehitys oikein, tunnistaa ja priorisoida kehityksen kassasyöpöt sekä keskittyä konkreettiseen myynnin parantamiseen heti päivästä yksi alkaen. Liiketoiminta määrittää teknologian. Ei toisinpäin.
Osaamisen lisäksi verkkokauppa vaatii etupainotteista pääomaa
Kun perustat kivijalkamyymälän keskelle vilkasta katua, on todennäköistä että kauppaasi eksyy uteliaita ostajakandidaatteja. Kun perustat uuden verkkokaupan, ”ostoskatusi” on koko maapallo ja kansainvälisten kilpailijoiden kaupat ympäröivät liiketoimintaasi.
Kilpailu on kovaa ja uusi verkkokauppias joutuu panostamaan merkittävästi jo alkumetreillä kauppansa löytymiseen ja ostajien houkutteluun. Kun ostajakandidaatti viimein saapuu kauppaasi, sinun on hurmattava kävijä sekunneissa. Jos asiakaskokemus kompuroi tai kauppasi ei tuo mitään uutta markkinoille (esim. niche-markkina, matala hinta, laaja valikoima), voi olla että konversiosi ei ainakaan kasva.
Myynnin mittaaminen on melko selkeää. Kuinka varmistat että teet oikeita asioita verkkokaupassasi ja konversiosi on paras mahdollinen? Ensimmäisen verkkokauppaversion julkaisun jälkeen hanskoja ei voi heittää tiskiin ja vain odottaa kauppaa ”valmiilla” kaupankäyntivälineellä. Systemaattinen jatkokehitys, ketterä reagointi, optimointi ja testaus sekä päivittäinen myynnin growth hacking –mentaliteetti pitävät kauppasi kilpailukykyisenä.
Verkkokaupan saa pystyyn melko kevyellä budjetilla. Sen kasvattaminen oikeaksi liiketoiminnaksi vaatii ponnisteluja ja kertainvestoinnin sijaan jatkuvaa tasaisempaa pääomaa.
eCommerce Growth -tutkimusraportti
Liity keskusteluun. Voit kommentoida alle tai tweetata kommenttisi kasvuohjelman tunnuksella #FINeCom.