Verkkokaupan perustajan lyhyt muistilista – Miten pääsen alkuun?
2 joulu 2016 • Strategia ja liiketoimintamuotoilu
Verkkokaupan perustaminen kannattaa aloittaa teknisten toiminnallisuuksien listaamisen sijaan yksinkertaisemmista asioista. Ihan alkuun kysy itseltäsi mitä ongelmaa lähdet ratkaisemaan? Ongelma voi näyttää olevan sinun mutta käännettyäsi sen asiakkaan tulokulmaan, olet oikeilla jäljillä.
Perustason ongelma voi olla esimerkiksi myymiesi tuotteiden tai tuotetietojen löytäminen verkossa. Tämä pätee sekä yritys- (B2B) että kuluttajakaupan (B2C) puolella. Seuraavalla tasolla ongelmana voi olla oman päivittäisen tekemisen tehostaminen nopeammalla tilausprosessilla tai jo aiemmin ostetun tuotteeseen varaosien ostaminen.
Kun ratkaistavaksi tarkoitettuja ongelmia on listattuna kattava määrä, voidaan alkaa miettimään tapoja niiden ratkaisemiseksi. Ratkaisujen tulee peilata tavoiteltua kilpailuetua, asiakaslupauksia ja hyötyä omalle organisaatiolle. Verkkokaupan perustajan lyhyt muistilista listaa tässä yrityksen edellytyksiä verkkokaupan perustamiselle.
Verkkokauppias ja tiimi
Verkkokaupan perustaminen ei voi alkaa ennen kuin sille on määritelty vetäjä, jolla on riittävästi valtaa tehdä tarvittavat päätökset. Liian suuri taustahimmeli tappaa päätöksenteon ja päätösten odottelu tappaa projektin aikataulun. Projektin omistajalla tulisi olla riittävä ymmärrys yrityksen liiketoiminnasta eli pelkkä raaka tekninen projektinjohtaja ei ole optimaalinen. Verkkokauppaorganisaation ydintiimi koostuu verkkokauppiaasta ja teknisestä avainkäyttäjästä.
Verkkokauppias on se henkilö joka ”kulkee myymälän läpi joka päivä ennen ovien avaamista ja tarkastaa ovatko tuotteet paikoillaan”. Siksi verkkokauppias on paras vaihtoehto toteutusprojektin omistajaksi.
Verkkokauppiaan tulee ymmärtää koko sähköisen kaupankäynnin putki alusta loppuun. Tähän kuuluu yhtälailla analytiikka, markkinointi, myynti, asiakaspalvelu, tuotteet ja käytännössä kaikki mikä verkkokaupassa tapahtuu. Tekninen avainkäyttäjä taas tuntee verkkokauppa-austan ja siihen liittyvät taustajärjestelmät kuin Bilbo tietää omien taskujensa sisällön.
Taustaorganisaatio ja nykyinen infrastruktuuri
Jotta verkkokauppa voidaan käynnistää, on sitä tukevat toiminnot oltava valmiina uudenlaiseen tekemiseen. Varaston- ja tuotetietojen hallinta eli yksinkertaisimmillaan varastosaldojen ja tuotetietojen liikuttaminen todellisen maailman ja verkkokaupan välillä voi olla mahdotonta mikäli varastoja hallitaan järjestelmässä jossa ei ole tarvittavia rajapintoja integraatiota varten.
On siis selvitettävä tukeeko nykyinen toiminnanohjaus-, varastonhallinta-, asiakas-, ja/tai kassajärjestelmä mahdollisia integraatioita muihin järjestelmiin. Rikastetut tuotetiedot ovat elintärkeää mikäli halutaan erottua kilpailijoista.
Perustason rikastaminen voidaan tehdä verkkokauppa-alustassa ja laajempaa toteutusta varten voidaan pohtia erillistä tuotetietojen hallintajärjestelmää (PIM). Mikäli yritys tekee myyntiä myös kivijalassa, on huomioitava erillinen kassajärjestelmä ja se ovatko samat tuotteet myynnissä samaan aikaan verkossa ja myymälässä. Tämä on ratkaistavissa mutta aiheuttaa omat haasteensa. Markkinoinnin on muututtava verkkokauppaa tukevaksi.
Nykyaikaiset lisäarvopalvelut kuten Custobar, Frosmo, Spotmore ja Nosto tuovat oman mausteensa markkinoinnin tueksi. Parhaimmillaan verkkokaupan käynnistäminen voi siis tuoda vanavedessään täysin uusia sähköisen markkinoinnin työkaluja jotka tukevat myös perinteistä myyntiä.
Valmius muutokseen
Kuten niin usein aiemminkin on mainittu, verkkokaupan perustaminen ei ole teknologiahanke. Tehokkaasti toimivasta verkkokaupasta on mahdollista muodostaa bisneskriittinen työkalu mutta se on vain osa kokonaisuutta. Sähköinen liiketoiminta vaatii 100% varmuudella muutoksia olemassaoleviin prosesseihin. Tämä herättää 100% varmuudella muutosvastarintaa koska totuttuja työtapoja joudutaan miettimään uudelleen.
Projekti on kuitenkin oivallinen tilaisuus tuoda kokeilukulttuuria sisään organisaatioon. Verkkokauppa on uusi myymälä uudella alueella joka voi olla täysin tuntematon. Alue muuttuu kuitenkin kartalla mustasta värikkääksi osa kerrallaan, riittää että kuljet rohkeasti eteenpäin.
Halusit tai et, verkkokauppa on globaalia. On vain tehtävä päätös haluatko myydä ulkomaille vai et. Kansainvälistyminen tuo uudet haasteet huijausyrityksineen ja erilaisine ostamisen malleineen mutta tämä on jo oman kirjoituksensa arvoinen asia.
Ei soitellen sotaan
Kun edellämainitut asiat on jollain tasolla selvitetty, on hyvä aika alkaa googlaamaan toimittajia läpi. Osaava toimittaja pystyy auttamaan sopivan teknologian valinnassa ja tarvittaessa koko hankkeen läpiviemisessä.
Projektin liikkeellepaneva voima pitää silti tulla asiakkaan omasta organisaatiosta. Projekti on yhteinen joten vastuu onnistumisesta on yhteinen. Joskus oikea ratkaisu on laittaa toteutusprojekti jäihin ja hoitaa oma pesä ensin kuntoon. Kukaan ei hyödy timanttisesta teknisestä toteutuksesta jos organisaatio ei syystä tai toisesta ole valmis ottamaan sitä käyttöön.