WordPress-kehitys - Valmisteema vai räätälöity teema?

WordPress-kehitys: räätälöity vai valmisteema ?

WordPressiin on saatavilla tuhansittain ilmaisia ja maksullisia valmisteemoja. WordPress-kehitys on konseptoinnin ja suunnittelun jälkeen yleensä tilanteessa, jossa pohditaan ostetaanko valmisteema vai rakennetaanko teema räätälöidysti. Kestävän ratkaisun löytämiseksi on hyvä tiedostaa molempien vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet.

Valmisteema

Kuten valmisteema nimenä jo kertoo, teema on oston jälkeen suoraan käyttövalmis. Valmisteeman voi ladata ja asentaa WordPressiin. Tämän jälkeen se on heti käytettävissä ilman koodausta. Valmisteemoja on sekä ilmaisia että maksullisia. Maksullisten valmisteemojen hinnat ovat yleensä alle 150 euroa, joten ne ovat hyvinkin kustannustehokkaita. Koska valmisteemassa on paljon valmiina, se yleensä myös lyhentää projektin kestoa.

Jos yrität rakentaa sivustollesi uniikkia ulkoasua, valmisteema ei ole välttämättä helpoin ratkaisu. Vaikka valmisteemoissa yleensä voikin vaihtaa värejä ja logoa käden käänteessä, se ei silti tee sivustostasi oikeasti uniikin näköistä. Ei ole välttämättä yllättävää, jos joskus törmäät samaan ulkoasuun jollakin toisella sivustolla.

Valmisteeman räätälöinti ja päivitettävyys

Valmisteeman räätälöiminen on yleensä työlästä. Jatkokehittämisen kannalta oikea tapa räätälöintiin on käyttää lapsiteemaa. Valitettavasti kaikki valmisteemat eivät tue lapsiteemoja. Tällöin ainoaksi ratkaisuksi jää valmisteeman lähdekoodin puukottaminen. Puukottaminen taas käytännössä varmistaa sen, ettei valmisteemaa voi enää päivittää uusiin versioihin ilman isoa määrää työtä.

Valmisteemoihinkin tulee ajoittain tietoturvapäivityksiä, joten siksi puukottaminen ei ole suositeltavaa. Vaikka puukotuksia ei olisikaan tehty ja valmisteeman pystyy päivittämään, sinä et ole se, joka päättää siitä, mihin suuntaan valmisteeman ulkoasu kehittyy. Voi olla, että jonkin päivityksen myötä jokin sivupohja muuttuu erilaiseksi kuin mitä se oli aiemmin, koska valmisteeman kehittäjä on niin päättänyt. Joudut siis elämään sen kanssa, että ulkoasu voi muuttua vaikka et sitä haluaisi.

Valmisteema on useimmiten tehty sillä mentaliteetilla, että sitä käytetään sellaisenaan. Kokemukseni mukaan käytännössä jokaisessa projektissa, jossa olen valmisteemaa käyttänyt, sitä on jouduttu räätälöimään. Muutoshaluja kun tuppaa tulemaan aina ajan myötä.

Maksulliset valmisteemat

Maksullisia valmisteemoja ei pysty tarkastelemaan lähdekooditasolla sen tarkemmin ilman että valmisteeman ostaa. Tämä on pieni kustannuksellinen riski, mutta sen lisäksi tutkimiseen pitää käyttää aikaa. Jos valmisteema ei vastaakaan tarpeita, käytetty aika on ollut suurimmaksi osaksi turhaa työtä, joka olisi voitu hyödyntää paremmin. Suurin syy valmisteeman hylkäämiselle on se, että luvatut toiminnot eivät vastanneet kauniita myyntipuheita.

Erityisesti maksullisissa valmisteemoissa on yleensä toiminnallisuuksia vaikka kuinka paljon. Ihan kiva, mutta kokemuksieni perusteella valmisteemojen toiminnoista käytetään yleensä kuitenkin vain pientä murto-osaa. Pahimmillaan nämä turhat toiminnot sekoittavat ylläpitoa ja hidastavat sivuston toimintaa vaikka niitä ei käytettäisi lainkaan.

Valmisteemojen kehityskaari on joskus melko lyhyt (6-12kk). Tämä tarkoittaa sitä, ettei valmisteemaan saa sen jälkeen minkäänlaisia päivityksiä tai tukea. Tämä ei sinällään ole kummallista, sillä valmisteemoja on markkinoilla todella paljon. Jos valmisteema ei menesty hyvin, ei sitä kannata kehittää ja ylläpitää. Suosituimmat valmisteemat sisältävät monesti viimeisimmät hienot jipot ja kikat. Vuoden kuluttua ne ovat poistuneet muodista ja sivu kaipaisi jo kenties faceliftiä.

Valmisteema on sopivin valinta projektiin, jossa on tiukka budjetti tai sivuston elinikä lyhyt (esim. projekti- tai kampanjasivusto).

WordPress-kehitys räätälöidyllä teemalla

Valmisteeman vastakohta on räätälöity teema. Räätälöity teema voidaan koodata kokonaan nollasta tai sitten teeman tekemiseen voidaan käyttää teemakehystä kuten Genesis Framework. Suosittelen teemakehyksen käyttöä, sillä se tarjoaa perusjuttuja koodauspakkiin, joita voi hyödyntää.

WordPress-kehitys räätälöidyllä teemalla vaatii hieman suurempia investointeja kuin valmisteemalla. Teemaa varten pitää suunnitella ja konseptoida ulkoasu ja siihen liittyvät elementit. Ulkoasun suunnittelun jälkeen ulkoasusta pitää rakentaa teema. Vastapainona saat kuitenkin täysin uniikin ulkoasun, joka parhaimmassa tapauksessa kestää aikaa huomattavasti paremmin kuin valmisteema.

Räätälöidyssä teemassa ei ole toteutuksen suhteen rajoituksia, joten siihen voidaan toteuttaa juuri ne toiminnot mitä tarvitaan. Tämän lisäksi ylläpidossa on juuri ne jutut mitä tarvitaan, eikä mitään ylimääräistä, joka sekoittaisi ylläpitäjien työtä. Räätälöityä teemaa voidaan myös jatkokehittää tarpeiden mukaan.

Jos haluat uniikin, jatkokehitettävän ja paremmin aikaa kestävän ulkoasun, silloin räätälöity teema on sinua varten.

Timo Leiniö

Chief Performance Officer & Partner

Lue lisää aiheesta